Current User: Guest Login Register
Please consider registering

Search Forums:

NÁVOD: NTB Toshiba Satellite A2XX ( A210 – AMD, A200 – Intel ) – údržba ventilace

Reply to Post
UserPost

13.12
12. 2. 2010

[CZ]TUXOR

Admin

posts 493

Post edited 0.49 – 13. 2. 2010 by [CZ]TUXOR

Úvodní keci ( nejsou k věci  )

Pro zveřejnění tohoto popisu jsem se rozhodl ze dvou důvodů. První z nich je fakt, že není na stránkách Toshiby ke stažení servisní manuál pro spotřebitele a tak by se mohli někomu mé zkušenosti hodit. Druhým důvodem je skutečnost, že LuPus je také majitel Toshiby z řady Satellite, a ikdyž se jedná o několik generací mladší kousek, koncept šasí zůstal z vnitřního pohledu víceméně zachován, tak jsem mu náhled do střev jeho mazlíka přislíbil.

Je tomu už 2,5 roku co jsem šťastný majitel Toshiby A210, nikdy jsem se neohlížel na to, že jde o řadu určenou do domácností a notebook každý den pracuje, cestuje, zažil mojí letní kancelář u místního zapadlého rybníku a taky se aktivně účastnil několika kulturních akcí. Když byla potřeba dostal očistu v podobě vysavače a speciálního vodou zvlhčeného mikrovláknového hadříku, s kterým utírám vše včetně displaye (cca. 2-4x/ měsíc).

Trochu mě k této očistě motivoval i následující záběr (po vyfoukání) do z aukra koupeného ThinkPadu, kterého si majitel užíval cca. pouhý čtvrtrok, než se mu pravděpodobně uvolnil ztvrdlý nános prachu u ventilace, který oholil lopatky větráku (to ozubené koloSurprised). Ono nezkouknout stav ventilace a nevyměnit zdroj ( u desktopů) u stroje z druhé ruky, je jako nevyměnit rozvody u ojetého auta….

Vlastní postup

Je potřeba:

• Větší křížový šroubovák
  • Malý křížový šroubovák
  • Široký plochý šroubovák ( na uvolnění plastových zámků – je možné použít něco jiného, ideálně plast)
  • Teplovodivá pasta
  • Čistící nástroje

První, jako u všech zásahů do střev notebooků, je nutné vyndat akumulátor a vypojit ho z elektrické sítě.

Demontáž optické mechaniky

Po demontáži prostředního krytu na spodní straně notebooku narazíme směrem k optické mechanice na její kovovou kotvu ( u intelácké řady A200 se v tomto prostoru nacházejí i paměti, které není třeba demontovat ). Jistí ji jen jeden šroubek a po jeho demontáži jde mechanika opatrně vytáhnout. Bez vyndání optické mechaniky nejde sundat vrchní část šasi!!!

Demontáž HDD

Pevné disky se nachází pod zbývajícími kryty na spodní straně notebooků. Systémový (v případě A210 jediný) HHD je pod krytem dále od HW vypínače WiFi/BT. Disky jsou usazeny v kovovém rámečku, který jistí před posunem plastový kryt prostoru. Po jeho demontáži lze rámeček s diskem vypojit z klasického 2,5″ SATA připojení posunem do prázdného prostoru. Protože jsem s touto údržbou spojil i rošádů disků s mým 2,5 palcovým externím diskem ( pro fajnšmejkry jako Radius Tshb 160GB za WD 250GB), tak dodám, že v rámečku je klasický 2,5″ SATA HDD upevněn jen čtveřicí šroubů z boku. Druhý HDD je asi volitelný jen u intelácké řady  a postup demontáže je totožný s diskem systémovým ( u modelů A210 se pod krytem sekundárního disku nachází paměti, které netřeba demontovat).

Demontáž klávesnice

Nejprve je nutné odstranit krycí lištu nad funkčními klávesami zatlačením na plastové zámky  ( např. větším širším šroubovákem), ty jsou naznačeny v klávesnici, uvolňování zámků je nuné dělat z pravé strany, kde není západka  ze které jde lištu, jako z poslední, jednoduše vysunout.

Samotná klavesnice je jištěna dvojicí šroubů a plastovou zapadkou ve středu klávesnice, které se schovávali pod krycí lištou. Z plastové západky jde klávesnici vyprostit lehkým tlakem směrek touchpadu ( klávesnice je vcelku pružná). Po lehkém vysunutí se odhalí její připojení k desce, které zprostředkovává klasické flexi PCB.

Po odjištění pojistky konektoru klávesnice na desce a jejím odpojení jsou již dostupné všechny potřebné šrouby držící vrchní část šasi.

Demontáž vrchní části šasi

Nejprve je dobré odšroubovat vše ze spodní strany ntb, jde celkem o 20 šroubů: 17 větších šroubů (v šasi je vedle nich vylisováno označení F8) a 3 menší šrouby v prostoru pro akumulátor. Dále je vrchní část šasi jištěno 4 šrouby také s označením F8 z horní strany ntb (pod klávesnicí), před jeho sundáním je nutné odpojit veškeré kabely a flexi PCB, které z horní část šasi vedou k desce a odstrojit z něj kabel od kamery ( vede středem, je jediný s textilním stíněním). Ostatní kabely patří komponentům, které jsou k vrchní části šasi připevněné ( repro, touchpad, mm klávesy atd.) a mohou na něm zůstat. Pro úplnost dávám foto spodní strany horní části šasi, kde jde vidět termoreflexní metalický nástřik na plastech a osazené komponenty.

Demontáž větráku

Větrák je uchycen čtveřicí šroubů, dva s protipružinou drží jeho tělo přímo u vetilátoru a další dva drží jeho prodloužené tělo, které se spolu s vrstvou teplovodivé pasty stará o chlazení chipsetu na desce. Po více jak dvouch letech byla poměrně silná vrstva teplovodivé pasty pěkně zapeklá, proto je dobré dát pozor při jeho vyndavání ( jednou se mi takhle povedlo vyndat s chladičem i procesor ze zamklého AM2 socketuEmbarassed). Po sundání větráku jsou již vidět chladné konce dvojice hitepipů (větší CPU a menší  GPU),  a vše co chlazením neprošlo.

U čištění si vystačím s vysavačem ( tlakový vzduch, nebo CO2 jsou lepší ), se stětcem/kartáčem s dlouhýma vláknama ( léta jsem spokojen s památkou po bývalé přítelkyní v podobě kartáče/štětce na nanášení barvy na vlasy ) a s  pár kousky do lihu namožených uchošťourů. Teplovodivou pastu z těla větráku, chipsetu, která chrání okolí chipsetu před zanesením, sundavám suchým papírový ubrouskem, případné zbytky na porézních materiálech lehce lihem. Očištěný AMD chipset je vidět na 1. a 3. snímku dole, na té třetí je to ten černý chip v pravém dolním rohu. Místo pro novou pastu je na hliníkovém odlitku naznačeno, tak není třeba si ho značit. Originální vrstva byla poměrně silná a odlitek byl vcelku porézní, tak jsem pastou taky vyjímečně nešetřil. Výsledek čištění jde vidět na fotkách níže, kde je vše připraveno pro zpětnou montáž.

EDIT:

12.2. Pokusil jsem se eliminovat nějaké krkolomnosti, překlepy a hrubky a dopsal jsem pár drobností. Nějak mi přes den nezbyl čas to po sobě pořádně přečíst. … v pondělí vracim vysvědčení min. do 5. třídy ZŠ :-)

ALBERT EINSTEIN: Potřebujeme podstatně nový způsob myšlení, jestliže má lidstvo přežít. *** Člověk, který má radost z toho, jak pochoduje v zástupu a šiku při vyhrávání hudby, je hodný opovržení: Dostal omylem svůj velký mozek, mícha by mu celkem stačila. *** Jen dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist.

16.35
12. 2. 2010

Jer!ch0

Olomouc

Moderator

posts 437

Surprised

KRYTON: Pánové, nepotvrdilo se teď, že když táhneme všichni za jeden provaz, jsme pak lepší, než součet našich částí? Když myslíme stejně a přejeme si totéž, není pro nás vůbec nic nemožné. Tento hvězdný motor bude fungovat. My tomu věříme.

19.14
12. 2. 2010

LuPuS

Rokycany

Member

posts 167

Post edited 19.14 – 12. 2. 2010 by LuPuS

Ty vo….., tak to jsem nikdy neviděl.

[CZ]LuPuS

21.24
12. 2. 2010

Radius

Member

posts 723

ja koukal jen na obrazky a je to nuda, Toshiba to fakt odflakla :)

utrhly lopatky u vetraku:

neverim tomu, ze to udelal prach, verim tomu, ze tam narval kudlicku nebo nejakou tuzku, ale fakt neverim, ze to udelal prach, sypal tam pisek, hazel kaminky, ale rozhodne ne prach! Kazdopadne ten ntb je pomalu na odpis, pokud nesezene vetrak (tj celej chladic, +-1500Kc), tak to muze zahodit, tyhle vetraky se nedaj sehnat

22.17
12. 2. 2010

Jer!ch0

Olomouc

Moderator

posts 437

A jak vis o tom prachu, kdyz jsi koukal jen na obrazky? Smile

KRYTON: Pánové, nepotvrdilo se teď, že když táhneme všichni za jeden provaz, jsme pak lepší, než součet našich částí? Když myslíme stejně a přejeme si totéž, není pro nás vůbec nic nemožné. Tento hvězdný motor bude fungovat. My tomu věříme.

2.39
14. 2. 2010

Radius

Member

posts 723

no praveze nvm nic, kazdopadne jsem jeste nevidel prach (kor nejak ztuhlej), kterej by dokazal takhle ocesat turbinu

fakt vidim tu propisku, pinzetku

21.28
14. 2. 2010

[CZ]TUXOR

Admin

posts 493

Radius said:

ja koukal jen na obrazky a je to nuda, Toshiba to fakt odflakla :)

utrhly lopatky u vetraku:

neverim tomu, ze to udelal prach, verim tomu, ze tam narval kudlicku nebo nejakou tuzku, ale fakt neverim, ze to udelal prach, sypal tam pisek, hazel kaminky, ale rozhodne ne prach! Kazdopadne ten ntb je pomalu na odpis, pokud nesezene vetrak (tj celej chladic, +-1500Kc), tak to muze zahodit, tyhle vetraky se nedaj sehnat

@toshiba: Vzhledem k tomu, že se jedná o 3-4roky staré šasi a modely pro nejlevnější řadu určenou do domácností, tak mi to příjde vcelku slušný oproti takovejm Asusům a Acerům ve stejný cenový relaci.

@prah: Prodávám jak nakupuju Wink. Po tý fatálce to otvíral jako první kolega/kamarád z Litvínova, který ho jsem dneska zastihnul na icq a jak to bylo mi taky nepověděl, majitel ho už takhle musel koupit z aukra a vnitřek byl už úplně čistej. Samozřejmě tím sloužil jsem myslel to, že už neslouží, nějak nebylo po ruce PentiumM, tak čert ví, kde je zakopanej pes. Překvapující je, že ten ThinkPad vydržel tak "dlouho" větranej jen tímhle ozubeným kolem, co vím tak se na něm nahrávalo audio a hráli přes něj DJs na Torqu. Když kouknu na ten nablejskanej hitepipe tak to asi ten cizý větší předmět byl, ale nic tak velkýho jak ty vidíš. S tím prachem to taky neni tak jednoduchý, v gaučaku v suchym paneláku se délá něco jinýho, než v nějakym zatuchlym baráku silnýho kuřáka, už to by stačilo trochu chytnout za konec lopatky dmychadla a ani nemusí pracovat v prašnym prostředí, ty lopatky u těch malejch notebookovejch dmychadel jsou hrozně dlouhý a ty materiály nebejvaj nic předimenzovanýho…

ALBERT EINSTEIN: Potřebujeme podstatně nový způsob myšlení, jestliže má lidstvo přežít. *** Člověk, který má radost z toho, jak pochoduje v zástupu a šiku při vyhrávání hudby, je hodný opovržení: Dostal omylem svůj velký mozek, mícha by mu celkem stačila. *** Jen dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist.

13.34
15. 2. 2010

Hodnak

Member

posts 94

Radius said:

no praveze nvm nic, kazdopadne jsem jeste nevidel prach (kor nejak ztuhlej), kterej by dokazal takhle ocesat turbinu

fakt vidim tu propisku, pinzetku

Pak bych ti přál vidět prach u nás ve výrobě :-D . Tam bys nad těma kompama plakal.

0.53
16. 2. 2010

Radius

Member

posts 723

hochu, na to mi staci skolstvi a to fakt mluvim o prachu, ne o vykonu, to uz ani nema cenu brecet

tam nejsou penize ani na stlacenej vzduch, rucne to cistit vicemene nejde, takze se sem tam otre uvnitr case a to je vse

Reply to Post

Reply to Topic:
NÁVOD: NTB Toshiba Satellite A2XX ( A210 – AMD, A200 – Intel ) – údržba ventilace

Guest Name (Required):

Guest Email (Required):

Smileys
Confused Cool Cry Embarassed Frown Kiss Laugh Smile Surprised Wink Yell
Post New Reply

Guest URL (required)

Math Required!
What is the sum of:
6 + 6

About the [CZ] – CZECH OPENARENA CLAN forum

Most Users Ever Online:

46

Currently Online:

5 Guests

Forum Stats:

Groups: 2

Forums: 11

Topics: 118

Membership:

There are 29 Members

There have been 7 Guests

There is 1 Admin

There are 2 Moderators

Top Posters:

Radius – 723

LuPuS – 167

Proti – 147

Hodnak – 94

Ada – 51

Optimus – 28

Administrators: [CZ]TUXOR (493 Posts)

Moderators: standovicz (446 Posts), Jer!ch0 (437 Posts)