Post edited 0.49 – 13. 2. 2010 by [CZ]TUXOR
Úvodní keci ( nejsou k věci )
Pro zveřejnění tohoto popisu jsem se rozhodl ze dvou důvodů. První z nich je fakt, že není na stránkách Toshiby ke stažení servisní manuál pro spotřebitele a tak by se mohli někomu mé zkušenosti hodit. Druhým důvodem je skutečnost, že LuPus je také majitel Toshiby z řady Satellite, a ikdyž se jedná o několik generací mladší kousek, koncept šasí zůstal z vnitřního pohledu víceméně zachován, tak jsem mu náhled do střev jeho mazlíka přislíbil.
Je tomu už 2,5 roku co jsem šťastný majitel Toshiby A210, nikdy jsem se neohlížel na to, že jde o řadu určenou do domácností a notebook každý den pracuje, cestuje, zažil mojí letní kancelář u místního zapadlého rybníku a taky se aktivně účastnil několika kulturních akcí. Když byla potřeba dostal očistu v podobě vysavače a speciálního vodou zvlhčeného mikrovláknového hadříku, s kterým utírám vše včetně displaye (cca. 2-4x/ měsíc).
Trochu mě k této očistě motivoval i následující záběr (po vyfoukání) do z aukra koupeného ThinkPadu, kterého si majitel užíval cca. pouhý čtvrtrok, než se mu pravděpodobně uvolnil ztvrdlý nános prachu u ventilace, který oholil lopatky větráku (to ozubené kolo
). Ono nezkouknout stav ventilace a nevyměnit zdroj ( u desktopů) u stroje z druhé ruky, je jako nevyměnit rozvody u ojetého auta….

Vlastní postup
Je potřeba:
- Větší křížový šroubovák
- Malý křížový šroubovák
- Široký plochý šroubovák ( na uvolnění plastových zámků – je možné použít něco jiného, ideálně plast)
- Teplovodivá pasta
- Čistící nástroje
První, jako u všech zásahů do střev notebooků, je nutné vyndat akumulátor a vypojit ho z elektrické sítě.
Demontáž optické mechaniky
Po demontáži prostředního krytu na spodní straně notebooku narazíme směrem k optické mechanice na její kovovou kotvu ( u intelácké řady A200 se v tomto prostoru nacházejí i paměti, které není třeba demontovat ). Jistí ji jen jeden šroubek a po jeho demontáži jde mechanika opatrně vytáhnout. Bez vyndání optické mechaniky nejde sundat vrchní část šasi!!!

Demontáž HDD
Pevné disky se nachází pod zbývajícími kryty na spodní straně notebooků. Systémový (v případě A210 jediný) HHD je pod krytem dále od HW vypínače WiFi/BT. Disky jsou usazeny v kovovém rámečku, který jistí před posunem plastový kryt prostoru. Po jeho demontáži lze rámeček s diskem vypojit z klasického 2,5″ SATA připojení posunem do prázdného prostoru. Protože jsem s touto údržbou spojil i rošádů disků s mým 2,5 palcovým externím diskem ( pro fajnšmejkry jako Radius Tshb 160GB za WD 250GB), tak dodám, že v rámečku je klasický 2,5″ SATA HDD upevněn jen čtveřicí šroubů z boku. Druhý HDD je asi volitelný jen u intelácké řady a postup demontáže je totožný s diskem systémovým ( u modelů A210 se pod krytem sekundárního disku nachází paměti, které netřeba demontovat).
Demontáž klávesnice
Nejprve je nutné odstranit krycí lištu nad funkčními klávesami zatlačením na plastové zámky ( např. větším širším šroubovákem), ty jsou naznačeny v klávesnici, uvolňování zámků je nuné dělat z pravé strany, kde není západka ze které jde lištu, jako z poslední, jednoduše vysunout.

Samotná klavesnice je jištěna dvojicí šroubů a plastovou zapadkou ve středu klávesnice, které se schovávali pod krycí lištou. Z plastové západky jde klávesnici vyprostit lehkým tlakem směrek touchpadu ( klávesnice je vcelku pružná). Po lehkém vysunutí se odhalí její připojení k desce, které zprostředkovává klasické flexi PCB.

Po odjištění pojistky konektoru klávesnice na desce a jejím odpojení jsou již dostupné všechny potřebné šrouby držící vrchní část šasi.

Demontáž vrchní části šasi
Nejprve je dobré odšroubovat vše ze spodní strany ntb, jde celkem o 20 šroubů: 17 větších šroubů (v šasi je vedle nich vylisováno označení F8) a 3 menší šrouby v prostoru pro akumulátor. Dále je vrchní část šasi jištěno 4 šrouby také s označením F8 z horní strany ntb (pod klávesnicí), před jeho sundáním je nutné odpojit veškeré kabely a flexi PCB, které z horní část šasi vedou k desce a odstrojit z něj kabel od kamery ( vede středem, je jediný s textilním stíněním). Ostatní kabely patří komponentům, které jsou k vrchní části šasi připevněné ( repro, touchpad, mm klávesy atd.) a mohou na něm zůstat. Pro úplnost dávám foto spodní strany horní části šasi, kde jde vidět termoreflexní metalický nástřik na plastech a osazené komponenty.

Demontáž větráku

Větrák je uchycen čtveřicí šroubů, dva s protipružinou drží jeho tělo přímo u vetilátoru a další dva drží jeho prodloužené tělo, které se spolu s vrstvou teplovodivé pasty stará o chlazení chipsetu na desce. Po více jak dvouch letech byla poměrně silná vrstva teplovodivé pasty pěkně zapeklá, proto je dobré dát pozor při jeho vyndavání ( jednou se mi takhle povedlo vyndat s chladičem i procesor ze zamklého AM2 socketu
). Po sundání větráku jsou již vidět chladné konce dvojice hitepipů (větší CPU a menší GPU), a vše co chlazením neprošlo.

U čištění si vystačím s vysavačem ( tlakový vzduch, nebo CO2 jsou lepší ), se stětcem/kartáčem s dlouhýma vláknama ( léta jsem spokojen s památkou po bývalé přítelkyní v podobě kartáče/štětce na nanášení barvy na vlasy ) a s pár kousky do lihu namožených uchošťourů. Teplovodivou pastu z těla větráku, chipsetu, která chrání okolí chipsetu před zanesením, sundavám suchým papírový ubrouskem, případné zbytky na porézních materiálech lehce lihem. Očištěný AMD chipset je vidět na 1. a 3. snímku dole, na té třetí je to ten černý chip v pravém dolním rohu. Místo pro novou pastu je na hliníkovém odlitku naznačeno, tak není třeba si ho značit. Originální vrstva byla poměrně silná a odlitek byl vcelku porézní, tak jsem pastou taky vyjímečně nešetřil. Výsledek čištění jde vidět na fotkách níže, kde je vše připraveno pro zpětnou montáž.

EDIT:
12.2. Pokusil jsem se eliminovat nějaké krkolomnosti, překlepy a hrubky a dopsal jsem pár drobností. Nějak mi přes den nezbyl čas to po sobě pořádně přečíst. … v pondělí vracim vysvědčení min. do 5. třídy ZŠ